🍀 Oerdieet.be 🦕

De meest gezonde voeding voor de hedendaagse mens? Oerdieet = paleolitisch = oorspronkelijk natuurdieet

Zoete zonden tegen oerdieet kosten gezondheid, of …?

Filed in Oerdieet | Posted by Redactie on 29 januari 2023


Suiker & co, hoe erg is dat?

Spijtig voor sommigen, maar zoetstoffen zijn in het algemeen niet goed voor onze gezondheid. Ons “oer-lichaam” is hier niet op voorzien en lijdt schade. Zoetstoffen worden gemakkelijk omgezet in vet. Je wordt dus niet vet van vet eten maar eerder van suikers. Ook koolhydraten, granen en pasta’s worden omgezet in glucose, suiker. Vandaar de bierbuik, de broodbuik, enz. Nog lastiger wordt het als dat vet op de organen gaat slaan, want dan gaan die minder goed functioneren of laten het zelfs afweten. De voedingsindustrie probeert je wel nog steeds “magere” producten door de strot te jagen. Wetenschappelijk kompleet achterhaalde onzin.

  • Goede vetten in het dieet zijn bvb. rauwe bio-boter, bio-olijfolie van eerste koude persing, bio-kokosolie, bio-reuzel. Verzadigde vetten met mate zijn geen probleem, vooral indien zonder koolhydraten genomen.
  • Foute vetten zijn bvb. transvetten, grote hoeveelheden plantenoliën zoals zonnebloemolie, soya-olie, alle geraffineerde oliën, …

Je wordt niet vet van vet eten maar eerder van koolhydraten en suikers.

Oerdieet.be

Zoetstoffen zijn letterlijk verslavend, want hoe meer je ze gebruikt, hoe groter de drang naar meer zoet.

brown and white cake on green tray
∆ Suikers en teveel koolhydraten zijn nogal desastreus voor onze gezondheid.

Maar geen paniek, er zijn heel wat alternatieven … bvb. Biologische, pure, rauwe chocolade met hoog (97 à 100%) cacaogehalte in combinatie met al dan niet gedroogde vruchten (met mate).

Gezonde zoetigheden, het kàn (met mate)

Gezond zoet, het bestaat en het is lekker

Gelukkig bestaan er ook gezonde, natuurlijke alternatieven van bij ons, bvb. ChoQola wat een heerlijk chocoladeproduct is om zelf frisse pralines te maken. Deze creatievelingen kwamen met een uniek product op de markt, vol goede ingrediënten en zonder rommel. Kortom, dat aan onze criteria voor gezonde oervoeding voldoet.


Maar wat valt onder de noemer “zoetstoffen”?

Uiteraard de witte, geraffineerde suiker, maar toch ook rietsuiker, agavesiroop en alle minder geraffineerde, natuurlijker zoetstoffen. Deze laatste kunnen wel ok zijn indien bio, met hun natuurlijke vruchtensuikers. Honing bijvoorbeeld heeft veel goede eigenschappen en bevat vitaminen en mineralen, met goede effecten op het immuunsysteem (Manuka-honing is de dure topper van de TeaTree). Ook kokosbloesemsuiker is milder voor het lichaam. Maar het blijven fructosebronnen en die kunnen we moeilijk op grote schaal verwerken. Ze kunnen insulineresistentie opwekken. Veel hangt af van de hoeveelheid! Stevia is een geval apart, lang tegengehouden door de industrie …
En dan zijn er de industriële suikervervangers. Misschien met wat minder calorieën, maar met des te meer kunstmatige, lichaamsvreemde stoffen zoals aspartaam, dat intussen — wegens slechte naam gekregen — werd vervangen door het gelijkende “Neotaam”. 8.000 keer zoeter dan sucrose! Klinkt dat nog natuurlijk? Dit soort artificiële producten mijden wij als de pest.

Koolhydraten worden omgezet in suikers

Koolhydraten uit brood, pasta, gebakjes, bier, e.d. worden omgezet in glucose, suikers. Het lichaam moet dat dan eerst als energie omzetten door hoge insuline-productie en een deel daarvan wordt vet. Het overige vet wordt dan niet gebruikt, niet omgezet in energie in de cellen en kan zich ophopen. Daarom raadt men aan maximum 30% van de calorieën als vet te nuttigen.
Maar het lichaam kan tijdelijk goed energie maken van vetten (Keto). Zònder koolhydraten worden die vetten wèl eerst aangewend voor energie. Een keto-dieet wordt meestal wel beschouwd als een tijdelijke maatregel en niet als permanent gezondheidsdieet.

Fruit

Fruit bevat enerzijds veel nuttige stoffen, zoals vitaminen en mineralen. Anderzijds bevat het natuurlijke fructose en dat kan soms leiden tot een overmaat in het lichaam. Dus wordt fruit in het oerdieet voorzichtig gebruikt en liefst na de maaltijd of tussen de normale maaltijden door, bvb. als vieruurtje. Men kiest dan vooral voor plaatselijk fruit met een lage glycemische index, zoals bessen bijvoorbeeld.

Besluit

Hoe gezonder je voeding, hoe minder drang naar zoet. Dit in samenhang met de darmflora.

Wil je iets zoets eten, kies dan voor de meest natuurlijke oerzoetstoffen, in beperkte hoeveelheid.

© Je mag hier geen tekst kopiëren (Copyright Protection)!
Er gaat veel werk in. Dank voor je respect.